Alakul a magyar sakk bravúr. Rapport Richárd akárcsak az első, a hatodik fordulóban is legyőzte a norvég Aryan Tarit a sakkozók stavangeri szuperversenyén.

Alakul a magyar sakk bravúr. Rapport Richárd akárcsak az első, a hatodik fordulóban is legyőzte a norvég Aryan Tarit a sakkozók stavangeri szuperversenyén.

 

Rapport újabb rekordot sakkozhatA világ közvetlen élmezőnyéből hat játékost felvonultató tornán a magyar nagymester a világos bábukat vezetve nagy csatában gyűjtötte be a teljes pontot a korábbi junior-világbajnokkal szemben.

A torna pontozása eltér a szokásostól, mert mint a futballban, a győztes három ponttal gazdagodik. A Belgrádban élő magyar nagymester 12,5 pontjával magabiztosan áll az élen, három ponttal megelőzve a világbajnoki döntőre készülő orosz Jan Nyepomnyascsijt. A világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen 9 pontjával a harmadik.

Ez a verseny abban is eltér a szokásostól, hogy ha döntetlenre végeznek, akkor egy olyan villámjátszma következik, amiben a világos 10 percet kap, a rivális csak hetet, de az újabb döntetlen a sötét győzelmét jelenti. A villámparti győztesének másfél pont jár, a vesztes egyet kap.

A péntekig tartó szuperversenyen mindenki kétszer találkozik mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt. Rapport kedden délután, a hetedik körben az orosz Szergej Karjakin ellen ül asztalhoz.

Rapportnak a hátralévő négy fordulóban még egy pont kell a hagyományos rendszer szerint, hogy megjavítsa Lékó Péter korábbi rekordját, és átjusson a 2763 Élő-pontos határon. Lékó még 2005-ben érte el ezt a pontszámot. Formáját látva erre minden esélye megvan, és arra is, hogy ott legyen az októberben kiadott friss világranglistán a világ tíz legjobb sakkozója között.

Az állás: Rapport 12,5 pont, Nyepomnyascsij 9,5, Carlsen 9, Karjakin 8,5, Firouzja 6, Tari 3

A hagyományos pontozás szerinti állás: Rapport 4,5 pont, Nyepomnyascsij 3,5, Carlsen és Karjakin 3-3, Firouzja 2.5, Tari 1,5

( cst)

hírdetés
hírdetés